15.06.2019.

Informationer og indtryk findes alle steder, hvor forbrugerne befinder sig. I supermarkedet modtager vi utallige informationer og indtryk, som hjernen skal bearbejde, så vi kan danne opfattelser og vælge de rigtige produkter. Vi skal konstant bearbejde informationer, som også i stor grad skyldes den telefon, vi har ved hånden. Vi skal tjekke mails, læse nyheder og tjekke vores newsfeed på alle de profiler, vi nu har skabt på de sociale medier.

Læsetid: 8-10 min.

Når hjernen udsættes for mange informationer på én gang, kan den ikke følge med, og det bliver svært at holde overblikket og tage et velovervejet valg. Dét kaldes information overload… eller infobesity. Som mennesker kan vi ikke tage stilling til alt vi ser og derfor sker der en frasortering.

SÅ, hvis du som fødevareproducent ønsker, at forbrugerne skal lægge mærke til netop dine produkter i supermarkedet, så er det enormt vigtigt blandt andet at gennemtænke produktteksten. Når forbrugerne befinder sig i supermarkederne, skal det oftest overstås hurtigt og der er mange valg. Derfor er det essentielt at vælge de ord og beskrivelser, som lige præcis fanger forbrugerens øje i lige netop den behovssituation, de befinder sig i således, at produktet bliver valgt.

Der handles ofte ind lige efter arbejde, når man er træt efter en lang arbejdsdag og vil hurtigt hjem til familien og madlavningen.

Emballageteksten skal ikke længere bare informere om produktindholdet. Den skal gøre det så let som muligt for forbrugeren at tage en hurtig beslutning, og derfor skal den kommunikere, hvad man opnår ved at indtage/bruge produktet. På en smoothie to go, der hovedsagligt består af ananas, skal der altså ikke bare stå ”…med ananas”, men mere optimalt ”… Boost” eller ”Opkvikker”. Dét gør det let for forbrugeren at vælge, når man er træt og udmattet og ønsker en genvej til en opkvikker, gør en smoothie dig frisk og klar til at komme hjem til familien. Et eksempel kunne også være en energigivende myslibar, som forbrugerne skal spise tidligt, så de får overskud i deres start på dagen, hvor man kunne indarbejde ”Morgenoverskud” eller ”En god start på dagen” som produkttekst i stedet for ”Myslibar”.

Mood food er betegnelsen på den trend, hvor man med behovsdækkende informationer påvirker forbrugerne, efter hvilken tilstand og stemning, de ønsker at komme ind i, eller ud af. Trenden tager også afsæt i forbrugernes øgede interesse for mad og altså større forståelse for fødevarers egenskaber og hvordan de påvirker kroppens sundhed og humøret – heraf mood food.

Forbrugerne bliver bombarderede med informationer, og vil derfor ikke have tid til at skulle læse alle fødevareprodukters varedeklarationer og ingredienslister. Derfor skal man være smart som producent, og skrive den tekst der direkte indikerer, hvilket behov produktet dækker, og dermed gøre det nemt for forbrugerne at træffe sit valg.

Mark Wegeberg
Mark Wegeberg

Adm. direktør & kontaktchef mark@cameleon.dk

Mark er senior brand strateg og stiftede Cameleon Creatives i 1991.

Han er en erfaren strateg inden for bl.a. brand building og bidrager også i designprocessen med sit gode blik for helheden, så brand og design altid hænger sammen.