25.3.2025

Nystalgi: Når fortiden møder fremtiden i fødevarekoncepter, emballagedesign, mode og alt derimellem.

Nystalgi og Nostalgi i foodtrends grafisk design emballagedesign

I en verden præget af teknologisk acceleration og en politisk usikkerhed i verden søger vi naturligt tilbage til fortiden og dens tryghed. Men i stedet for blot at genskabe det gamle søger vi at forene fortidens æstetik, følelser og værdier med nutidens innovation – en trend, vi kalder nystalgi (newstalgia).

Læsetid: 6-7 min.

Hvorfor længes vi efter det nostalgiske?

Nostalgi har altid været en kraftfuld drivkraft for os mennesker. Vi forbinder fortiden med noget autentisk, noget, der føles ægte. Vi husker det gode, fra før verden blev domineret af digitalisering, usikkerhed og et højt tempo. Vi ser det i moden, hvor 90’ernes og 00’ernes trends vender tilbage, i musikken, hvor vinyl og kassettebånd har fået en renaissance, og i film og serier, der genfortolker klassikere til det aktuelle publikum. De nye luditter* har set dagens lys og analoge kameraer står øverst på mange unge menneskers ønskesedler.

Jolly Cola og Hancocks Sport-Cola oplever ifølge FødevareWatch** en stigning i deres salg. En meget stor del af det skyldes selvfølgelig de geopolitiske spændinger og et boykot af amerikanske brands og tilvalg af de danske/europæiske, MEN vi tror også (og det står selvfølgelig for vores egen regning), at nostalgien spiller ind. Kig lige rundt på fortovscafeerne i de større byer og se hvordan de go’e gammeldags flaskeøl har indtaget bordene. Der er noget trygt og godt ved en flaskeøl. Og ser man f.eks. på Jolly Colas nuværende logo, så er der meget tydelige referencer til deres udtryk i 80’erne. Vi mindes, vi føler, vi køber!

Jolly Cola etiketdesign logodesign Nystalgi

Hvordan brands genopliver fortiden

Mange brands med en lang tilstedeværelse i markedet kan med fordel udnytte forbrugernes søgen efter det nostalgiske ved at lancere throwback editions af deres produkter i nye formater og på den måde vise at de er innovative og stadig relevante for nutidens forbrugere. Både produkter, smagsvarianter og emballagedesign får nyt liv med et moderne twist, hvor oprindelige elementer bevares, men opdateres til efterspørgslen i nutidens marked. Der bringes gamle smagsvarianter tilbage og modehuse, relancerer ikoniske designs i opdaterede materialer eller i nytænkende collabs.

Nystalgi i foodtrends

Det gastronomiske univers er også med på nystalgi-trenden. Klassiske retter og ingredienser får en moderne opgradering, så de både tilfredsstiller vores craving efter det velkendte og imødekommer nutidens sundhedstrends og smagspræferencer. Vi ser retro-inspirerede menuer, hvor gamle opskrifter kombineres med nye teknikker og råvarer. Hindbærsnitter hvor hindbær er skiftet ud med lavendel, æblekage med kefir-creme eller matcha tiramisu.

Når mode og design trækker på fortidens æstetik

New Yorks klassiske diners oplever en renæssance. Efter at mange lukkede på grund af stigende omkostninger og ændrede præferencer fra forbrugerne, ser vi nu en bølge af renoverede, moderne diners og frokostrestauranter, der tiltrækker et nyt publikum. Her kombineres den klassiske diner med opdaterede menuer der er tilpasset nutidige smagspræferencer, såsom espresso martinis og naturvine i kombination med traditionelle retter. Designere og brands som f.eks. Chanel har også brugt diners som kulisse for deres kollektionslanceringer og bilmærker følger også i en vis grad denne tendens. Hyundai Grandeur concept car er et eksempel på en moderne el-bil med tydelige retroreferencer, mens Volkswagen ID. Buzz forener folkevognsrugbrødets ikoniske design med el-teknologi – good vibes all over the place. Samme tendens gælder i møbelbranchen, hvor retro-designs bliver genoplivet med nye materialer og bæredygtige produktionsmetoder.

Fremtiden for nystalgi: Foodtrends og grafisk design

Fremtiden for nystalgi vil især ses inden for mad- og designverdenen. Flere klassiske retter vil blive genfortolket med innovative ingredienser og i sundere udgaver, uden at miste deres nostalgiske touch. Samtidig vil grafisk design og packaging i højere grad spille på nostalgiske referencer – vi vil se emballage, der kombinerer retro-æstetik med moderne funktionalitet, og branding, der skaber en følelsesmæssig forbindelse mellem fortid og fremtid.

Nystalgi handler ikke om at sidde fast i minderne – det handler om at skabe noget nyt, der føles tidløst og hvor man fornemmer trygheden i det velkendte. Fortiden skal altså ikke bare genskabes men genopfindes med nutidens teknologi, æstetik og behov.
Hvad tænker du? Oplever du også denne bølge af nystalgi i din hverdag?

PS: Under Corona og den usikkerhed og bekymring den bragte med sig, så vi hvordan salget af kød steg… midt i en periode med stor fokus på, at vi skal minimere indtaget af kød. Der blev solgt mere Matador Mix og flere kanelgifler… de ‘gode, gamle klassikere’ kunne give os en lille smule tryghed. Har du læst vores indlæg: I krisetider: Flere bøffer, tak!?

*De nye ludditter refererer til en moderne bevægelse af mennesker, der kritisk forholder sig til teknologiens hastige udvikling og dens påvirkning af samfundet, arbejdsmarkedet og individets trivsel. I modsætning til de originale ludditter fra 1800-tallet, der ødelagde maskiner af frygt for at miste deres job, handler de nye ludditter ikke nødvendigvis om at afvise teknologi, men snarere om at begrænse, regulere eller genoverveje dens rolle i vores liv. De ønsker en mere human tilgang til innovation, hvor teknologi tjener mennesker frem for at dominere dem.

**Kilder:
https://fodevarewatch.dk/Drikkevarer/article18001356.ece

https://fodevarewatch.dk/Drikkevarer/article18015877.ece?utm_campaign=F%C3%B8devareWatch%20Morgen&utm_content=2025-03-21&utm_medium=email&utm_source=fodevarewatch

Helle Dollerup
Helle Dollerup

Kreativ direktør

helle@cameleon.dk

Siden 2005 har Helle har været en del af Cameleon, som hun i dag driver sammen med Mark. Hendes viden og erfaring favner bredt uanset om det drejer sig om komplicerede rentegninger eller kreative påfund. Derudover har hun en særlig interesse i trends inden for FMCG og grafisk design til emballager og har ligeledes læst trendsociologi.